wtorek, 2 września 2014

Sałatka TOSCANI




  • 300 g drobnego makaronu (np. małe muszelki)
  • 250 g papryki konserwowej
  • 250 g ogórków kiszonych
  • 1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz






Na blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.


W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.
Odmierzyć 300 g suchego makaronu, a następnie ugotować go według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do całkowitego wystudzenia. Paprykę i obrane ze skórki ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Kukurydzę z groszkiem odsączyć dokładnie z zalewy. Przygotować dużą miskę i połączyć w niej wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz majonez. Wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, tak żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły".

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz