poniedziałek, 27 października 2014

Farszynki mazurskie




  • 90 dag ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
    Farsz:
    • 15 dag mięsa gotowanego wieprzowego
    • 1 szklanka bulionu (w przypadku, kiedy farsz będzie zbyt suchy)
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 8 dag cebuli
    • 1 łyżka masła
    • olej do smażenia
    • pieprz
    • sól




    Bardzo się zdziwiłam, kiedy ja... taka miłośniczka klusek, wszystkich rzeczy klusko-podobnych, dopiero teraz, po raz pierwszy usłyszałam o farszynkach mazurskich  :) Musiałam koniecznie wypróbować ten przepis. Okazało się, że farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo sycące. W smaku przypominają mi trochę kartacze, często też zwane cepelinami.

    Ziemniaki zmielić w maszynce. Dodać jajka, sól i mąkę. Wyrobić ciasto.
    Teraz należy zająć się farszem. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle, na złoty kolor. Ostudzić. Mięso zmielić w maszynce razem z podsmażoną cebulką, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu.
    Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony.

    Ispiracja: oliwkawczekoladzie

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    3 komentarze:

    nikdaw pisze...

    z sosem pieczarkowym pychaaa :)))

    Olka pisze...

    Nie znam tej potrawy, ale muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie.

    mapik27 pisze...

    Oj... to koniecznie zachęcam do wypróbowania :)

    Prześlij komentarz