wtorek, 14 października 2014

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej




  • 3-4 piersi z kurczaka
  • 300 g gęstego jogurtu(ja użyłam greckiego)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 2 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • oliwa (niekoniecznie)











Już dawno nie natknęłam się na tak banalnie proste w wykonaniu - i tak pyszne danie jak właśnie ten kurczak w marynacie miodowo-musztardowej. Przepis idealny dla wszystkich którzy nie przepadają za spędzaniem połowy dnia w kuchni, przy przygotowaniu dania obiadowego  :)
Kurczak jest soczysty i delikatny, a delikatna nuta miodu z musztardą niesamowicie wzbogaca smak potrawy.

Kurczaka umyć i pociąć w grube paski. W misce wymieszać jogurt, musztardę, miód i sól. Przełożyć kurczaka do miski i dokładnie obtoczyć go w jogurcie z przyprawami. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut. Płatki kukurydziane rozkruszyć (najlepiej w torebce foliowej). Przesypać na głęboki talerz i obtaczać w nich pojedyncze kawałki schłodzonego kurczaka.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
Obtoczone w jogurcie i płatkach kukurydzianych kawałki mięsa, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie można skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.

Źródło: stylowi.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

Nashelly pisze...

Chrrupiący i słodko-słony, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

mapik27 pisze...

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Naprawdę warto :-)

Małe Białe pisze...

A z czym podawać tego kurczaka?

Magda pisze...

Tak jak zwyczajne kotlety z drobiu... np. z gotowanymi ziemniakami

Prześlij komentarz