wtorek, 4 listopada 2014

Kurczaczki w cieście sezamowo-kokosowym




  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • olej do smażenia
  • sos słodko-kwaśny









Bardzo lubię dania chińskie. Mam nawet taką swoją ulubioną knajpkę, gdzie serwują sajgonki i kurczaczki w cieście, którego składu, do tej pory nie mogłam rozgryźć. Aż tu nagle trafiłam na przepis, który jest identyczny z moim wyidealizowanym oryginałem! :) Mojej radości nie było końca. Teraz już na zawsze to danie wejdzie do mojego menu.

Na początku przygotować ciasto. Wymieszać razem: jajko, mąkę, mleko, sól i tyle wody, żeby powstało dość gęste ciasto. Na koniec dodać sezam i wiórki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Piersi z kurczaka poprzecinać w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm a następnie na niezbyt duże kawałki. Tak przygotowane kawałki kurczaka obtoczyć w mące i przełożyć do ciasta naleśnikowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem.
Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.

Źródło: kasia.in

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz