poniedziałek, 22 grudnia 2014

Krokiety a'la ruskie




Ciasto naleśnikowe:
  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • olej do smażenia
Nadzienie:
  • 80 dag ziemniaków
  • 35 dag sera białego
  • 2 szt. cebuli
  • sól
  • pieprz









Kiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle i dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.
Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować, wystudzić i zmielić w maszynce razem z białym serem. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Na wcześniej przygotowane naleśniki nakładać około 2 łyżek farszu, rozsamrować i zawijać jak typowe krokiety, czyli najpierw zawinąć boki do środka, a następnie zrolować całość.
Najlepiej smakują odsmażane na maśle. Smacznego!

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Olka pisze...

Uwielbiam pierogi ruskie, to moje ulubione, krokieciki więc też na pewno przypadłyby mi do gustu.

Magda pisze...

Polecam. Szczególnie na drugi dzień, podsmażane na masełku. Mmmm... pycha :)

Prześlij komentarz