piątek, 26 grudnia 2014

Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem




  • 1 kg filetu z łososia
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)
  • 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok i starta skórka z 1/4 cytryny
  • 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
  • 6 listków laurowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine + dodatkowo do serwowania
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
  • sznurek (najlepiej wędliniarski) 6 kawałków po około 30 cm każdy




Wyjątkowe danie, które na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale wcale takim nie jest. Dodatkowo jest niezwykle reprezentacyjne i może stanowić doskonałą potrawę na ciepło, z okazji niedzielnego obiadu lub innego wyjątkowego spotkania rodzinnego. Aby sobie ułatwić zadanie trzeba kupić łososia z dużego kawałka i koniecznie zaopatrzyć się w sznurek wędliniarski, który można go dostać w sklepach gospodarstwa domowego lub pasmanteriach.

Dużym nożem wyciąć skórę z łososia i pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut.
Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.
Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195°C piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wody

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Malwinka pisze...

Wygląda tak smakowicie, że aż zrobiłam się głodna :)

Prześlij komentarz