Surówka z porem

by - lutego 21, 2015

Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad.

Składniki:
  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 por (około 15 cm),
  • 280 g śmietany 12%,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sok z 1/4 soku z cytryny.

Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarze