piątek, 6 marca 2015

Sałatka warstwowa z kurczakiem i serem feta




  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 4 średnie pomidory
  • 500 g piersi z kurczaka
  • przyprawa "Gyros"
  • 3 łyżki oleju
  • 270 g sera feta
  • 10 dkg płatków migdałowych
Sos czosnkowy:
  • 1 mały majonez
  • 1 mała śmietana 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz







Uwielbiam sałatki warstwowe. Tym razem zaproponuję efektowną, kolorową sałatkę warstwową z kapusty pekińskiej, pomidorów i kurczaka, uzupełnioną sosem czosnkowo-majonezowym. Kilka niepozornych składników, a efekt naprawdę wspaniały – szczególnie, jak mamy możliwość zaserwowania sałatki w przeźroczystej misce. Dzięki temu prostemu zabiegowi Twoi goście, oprócz smakowania - będą mogli podziwiać kolorowe warstwy w sałatce.

Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą do gyrosa i polać olejem. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce minimum na 1 godzinę. Po tym czasie usmażyć go na patelni na jasno złoty kolor. Nie należy smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się suche. Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić do wystygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki a pomidory i ser feta w kostkę około 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).

Przygotować sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Następnie ułożyć kolejno w szklanym naczyniu:

1. kapustę
2. pomidory
3. pierś z kurczaka
4. ser feta
5. sos czosnkowy
6. płatki migdałowe

Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Inspiracja: Kuchnia Broni

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 komentarze:

smak uczucie pisze...

Pyszna sałatka :0

Magda pisze...

Oj tak.... :)
Tak bardzo zasmakowała mojej rodzince, że w tym tygodniu robię ją ponownie. Polecam :)

bryssska pisze...

od samego patrzenia aż mi ślinka cieknie;
zapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html

Madlene P pisze...

Takiej wersji jeszcze nie widziałam:) Zapowiada się smakowicie :)

Unknown pisze...

Bardzo, bardzo pyszna... ja każdą warstwę przełożyłam sosem.POLECAM

Prześlij komentarz