niedziela, 10 maja 2015

Kurczak pieczony z kurkumą i tymiankiem




  • 1 cały kurczak, oczyszczony, dokładnie umyty i osuszony (około 1,5 kg)
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju




Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia rewelacyjna chrupiąca z wierzchu skórka :) Przepis może stanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję na wytworną ciepłą kolację.

Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka.
Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry).
Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Formę przykryć folią aluminiową i piec dalej przez 1 godzinę. Następnie zdjąć folię i piec dalej przez kolejne 30 minut. Na tym etapie można włączyć termoobieg (lub zwiększyć temperaturę do 180-190ºC), żeby skórka była bardziej chrupiąca. Bardzo ważne jest, żeby w trakcie pieczenia bez folii podlewać kurczaka sosem, który wypłynął w trakcie pieczenia z mięsa.

Źródło: filozofiasmaku

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz