poniedziałek, 28 września 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem




  • 5 ziemniaków,
  • 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina),
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • olej do smażenia,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 90 g masła,
  • 600 ml mleka,
  • 70 g tartego parmezanu lub grana padano,
  • 1 jajko.





Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj kojarzymy zapiekanki jako dość ciężką i zbitą formę - a zaprezentowana dzisiaj przeze mnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem - jest lekka, a jej składniki dają wrażenie jakby były osobno. Mimo wszystko jednak, nie traci przez to na sytości.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Na patelni z olejem podsmażyć mięso mielone. Dodać przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotować całość około 5  minut. Podgotowane ziemniaki pokroić na plasterki o grubości 3-4 mm. Przygotować naczynie do zapiekania (ok. 15 x 20 cm). Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę z 1/3 ilości mięsa (polecam nakładanie mięsa łyżką cedzakową, żeby nie dostało się do farszu zbyt dużo wody z pomidorów), ponownie ziemniaki, ponownie mięso, ponownie ziemniaki i na koniec mięso.
Teraz czas na sos beszamelowy. W garnku roztapić masło, dodajać mąkę i podsmażyć przez chwilę energicznie mieszając. Dolać lekko podgrzane mleko i dokładnie wymieszać. Powinien powstać gęsty, aksamitny sos. Dodać jajko oraz połowę startego sera. Sos wyłożyć na zapiekankę i posypać pozostałym serem. Zapiekać przez około 50 minut w temperaturze 180ºC. Smakuje wyśmienicie podawana z sosem pomidorowym lub jogurtowym.

Źródło: kulinarne.info

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Ewa W pisze...

prosta i smaczna :)

Prześlij komentarz