niedziela, 4 października 2015

Jednogarnkowe danie z kurczaka, warzyw i curry




  • 1 duża cebula,
  • 3 piersi z kurczaka,
  • 3 duże marchewki,
  • 1 kalafior,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej (wcześniej rozmrozić),
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 350 ml przecieru pomidorowego,
  • 750-1000 ml wody,
  • 1 łyżka curry, sól, pieprz,
  • olej kokosowy do podsmażenia.





Ciekawe, szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe - to doskonały pomysł na danie główne. W tym wypadku jest to lekkostrawny, zdrowy posiłek łączący w sobie wyśmienitą kompozycję smaków - czyli mięsa z kurczaka, warzyw, mleka kokosowego i curry. Po przygotowaniu wychodzi spora ilość - więc starczy nam to na posiłek dla naprawdę dużej rodziny - albo na obiad na 2 dni :)

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju kokosowego. Można podsmażyć ją od razu w dużym garnku, aby później nie przekładać. Dodać piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę. Wymieszać. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać fasolkę szparagową. Wymieszać i podsmażać razem przez kilka minut. Następnie dodać mleczko kokosowe, przecier pomidorowy (zmniejszyłam trochę ilość w stosunku do oryginału, żeby danie nie było zbyt kwaskowate), wodę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 25-30 minut. Warzywa powinny dobrze zmięknąć. W razie potrzeby możemy ponownie doprawić do smaku.

Źródło: marta-gotuje.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz