piątek, 1 kwietnia 2016

Pasztet domowy pieczony w boczku






  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
  • 3 średnie cebule, obrane i pokrojone w grube plastry
  • 1/2 podłużnej bułki np. paryskiej pokrojonej w plastry
  • 5 dkg wątróbki 
  • 4 - 5 jajek
  • 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • smalec do wysmarowania formy
  • boczek parzony, pokrojony w cienkie plasterki
  • bułka tarta
    Przyprawy do zagotowania:
    • 2 listki laurowe
    • 6-8 ziarenek ziela angielskiego
    • 10 ziarenek czarnego pieprzu




    Nie ma nic lepszego niż własny, upieczony paszet - w którym wiemy dokładnie co jest w środku. Delikatny, mięciutki i aromatyczny pasztet - tym razem pieczony w bardzo cieniutkich plasterkach boczku parzonego. W orginalnym przepisie autorka użyła słoniny - ja jednak postawiłam na coś bardzej aromatycznego i wybrałam boczek. Najbardziej do pasztetu polecam łopatkę, karczek, szynkę lub biodrówkę.

    Przyprawy (listki laurowe, ziele i pieprz) gotować przez 7 minut w małej ilości wody. Po tym czasie powinno zostać 1/2 szklanki wywaru.
    Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałki około 3 x 3 cm. Włożyć do dużego garnka. Boczek ułożyć na spód, następnie mięso (wieprzowinę, wołowinę), dalej cebule. Posolić i dodać przecedzony zimny wywar z przypraw (taka ilość wystarczy, ponieważ podczas duszenia z mięsa wydzieli się dodatkowa ilość wody). Zagotować na dużym ogniu, następnie wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości mięsa, przez około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać bułkę. Wątróbkę sparzyć we wrzątku przez około 3 minuty.
    Po wystudzeniu mięsa, najlepiej na następny dzień, trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę w maszynce do mięsa. Następnie dodać żółtka, wymieszać, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Na koniec delikatnie połączyć z ubitymi białkami.
    Przygotować 2 wąskie i podłużne formy o długości 30 cm i wysmarować je smalcem. Boki i dno wyłożyć plasterkami boczku. Posypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną. Ważne jest, żeby dobrze docisnąć, aby nie pozostały wewnątrz pęcherze powietrza. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 1,5 godziny.

    Źródło: kwestiasmaku

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz