wtorek, 9 sierpnia 2016

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym






  • 300 g kurek,
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 cebuli,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%,
  • szczypta kurkumy.




Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu i po prostu prze-pysz-ne!  :)

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć. Na patelnię włożyć 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu.
Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu.
Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia.
Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić na 1,5 cm plastry. Rozgrzać patelnię, włożyć 1 łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące, ułożyć plastry polędwiczki, doprawione przed samym smażeniem solą i pieprzem.
Smażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty.

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Gosza Gosz pisze...

Wygląda smacznie :)
/troche-ironii.blog.pl

Małgorzata Ćwiklińska pisze...

Jedno z moich ulubionych dań!

Magda pisze...

Jest pyszne... nie można się najeść. Prawda?

Prześlij komentarz