czwartek, 16 lutego 2017

Kurczak w cieście kokosowym






  • 2 podwójne piersi kurczaka 
  • spora szczypta soli i pieprzu 
Ciasto kokosowe:
  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych 
  • sól 
  • kieliszek wódki
Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki oleju do smażenia




Dzisiaj zaproponuję przepis na szybkie w realizacji i pyszne danie. Kurczak w cieście kokosowym, to soczyste kawałki mięsa w chrupiącej, kokosowej skorupce smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakuje podawany z ryżem i ostrym sosem słodko-kwaśnym.

Piersi z kurczaka pokroić na grubą kostkę (2 na 2 cm). Posolić, popieprzyć i odstawić na bok. 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać bardzo dokładnie i dodać tyle wody, aby otrzymać bardzo gęste ciasto. Odstawić je na kilka minut, aby "odpoczęło". 
Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepić (jeżeli nie będą całkowicie oblepione, to nie szkodzi) .
Bardzo mocno rozgrzać olej w małym, wysokim rondlu. Kiedy już prawie zacznie wrzeć, wrzucić kawałki mięsa w cieście i smażyć po 3-4 minuty, często obracając.
Kurczaka wyjmować na bibułę, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Źródło: mniammniam.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 komentarze:

Julia Laszuk pisze...

Na pewno spróbuję takie zrobić. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

Paulina Herdzina pisze...

Świetny przepis :) polecam! :D

Magda pisze...

Cieszę się, że przypadł do gustu :)

Prześlij komentarz