Kurczak w cieście kokosowym

by - lutego 16, 2017

Dzisiaj zaproponuję przepis na szybkie w realizacji i pyszne danie. Kurczak w cieście kokosowym, to soczyste kawałki mięsa w chrupiącej, kokosowej skorupce smażone na głębokim tłuszczu. Najlepiej smakuje podawany z ryżem i ostrym sosem słodko-kwaśnym.

Składniki:
  • 2 podwójne piersi kurczaka, 
  • spora szczypta soli i pieprzu. 

Ciasto kokosowe:
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • 2-3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych, 
  • sól, 
  • kieliszek wódki.

Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki oleju do smażenia.

Piersi z kurczaka pokroić na grubą kostkę (2 na 2 cm). Posolić, popieprzyć i odstawić na bok. 

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać bardzo dokładnie i dodać tyle wody, aby otrzymać bardzo gęste ciasto. Odstawić je na kilka minut, aby "odpoczęło". 
Do ciasta wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepić (jeżeli nie będą całkowicie oblepione, to nie szkodzi) .
Bardzo mocno rozgrzać olej w małym, wysokim rondlu. Kiedy już prawie zacznie wrzeć, wrzucić kawałki mięsa w cieście i smażyć po 3-4 minuty, często obracając.
Kurczaka wyjmować na bibułę, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.

Źródło: mniammniam.com



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze