sobota, 24 czerwca 2017

Kotlety mielone z jabłkiem i porem






  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • 2 niezbyt duże jabłka,
  • 1 mały por (lub połowa normalnej wielkości),
  • 1 duże jajko,
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
  • 1 bułka kajzerka (czerstwa),
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 szczypty pieprzu.
Dodatkowo:
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do panierowania.




Czasami wystarczy dodać kilka dodatkowych składników do klasycznej potrawy, żeby uzyskać zupełnie nowe danie. Dzięki dodaniu jabłka i pory, dziś zaproponowane przeze mnie kotlety mielone uzyskują zupełnie nowy smak i niepowtarzalną soczystość.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, odcisnąć sok. Białą część pora pokroić na cieniutkie plasterki i zanurzyć we wrzątku na około 10 sekund. Po tym czasie odcedzić na durszlaku. Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku, a następnie lekko ją odcisnąć (nie powinno z niej kapać). Wszystkie składniki połączyć w misce i dokładnie wymieszać je dłonią.

Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoto.

Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz