poniedziałek, 26 czerwca 2017

Pulpeciki w sosie pieczarkowym






  • 250 g pieczarek,
  • 500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku.
Dodatkowo:
  • mąka pszenna, 
  • mąka ziemniaczana, 
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%,
  • oliwa, 
  • sól, pieprz i papryka.




Dzisiejszą moją propozycją na danie obiadowe, są delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym, do których szczególnie polecam kluski śląskie i fasolkę szparagową. W komplecie smakują wyśmienicie :)

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić ją, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli dodać do mięsa, a resztę pozostawić na patelni.
Do cebuli na patelni dodać pokrojone na plasterki pieczarki (wcześniej oczyścić je gąbką lub opłukać i osuszyć). Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić.
Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować około 8 pulpecików.
Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki.
Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec dodać około 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie wody, wymieszać i zagotować. Jeżeli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, można dodać 2 - 3 łyżki śmietanki.

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz