wtorek, 24 października 2017

Sałatka makaranowa z kurczakiem i papryką






  • 500 g fileta z kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • 3 łyżki oleju,
  • 180 g makaronu mini kokardki (waga przed ugotowaniem),
  • 1/2 słoika papryki konserwowej,
  • 3/4 puszki kukurydzy ,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • sól,
  • biały pieprz.




Zdaje sobie sprawę, że przepisów na sałatki z makaronem i kurczakiem są dziesiątki. Jednak ta wyróżnia się dobrze skomponowanym, delikatnym smakiem - a to dzięki zastosowaniu miodu i białego pieprzu. Spróbujcie - warto :)

Kurczaka pokroić w dość drobną kosteczkę. Przełożyć do miski. Posypać przyprawą gyros, polać 3 łyżkami oleju i zamieszać. Przykryć miskę szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie mięso przełożyć na patelnię i podsmażyć przez niezbyt długi czas, żeby mięso nie było twarde i wysuszone. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Makaron ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Paprykę wyjąć ze słoika, odsączyć i pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę i groszek odsączyć.
Do miski przełożyć wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawić miodem, solą i pieprzem. Dodać majonez i wszystko razem delikatnie wymieszać.


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Zuza pisze...

uwielbiam te kokardeczki :)

Magda pisze...

Ja też :) Nie dość, że są urocze - to jeszcze smaczne.

Prześlij komentarz