poniedziałek, 13 listopada 2017

Karkówka zapiekana w sosie






  • 1 kg karkówki wieprzowej,
  • sól, pieprz,
  • mąka do obtaczania mięsa.
Sos:
  • 0,6 litra wody,
  • 1 kostka rosołowa,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ostra i słodka papryka,
  • pieprz cayenne lub czarny,
  • ulubione zioła.
Dodatkowo: 
  • 2 cebule do obłożenia mięsa.




Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko na raz - a później obiadek robi się sam :)

Mięso pokroić na plastry, lekko zbić tłuczkiem, osolić i posypać pieprzem, obtoczyć w mące, obsmażyć na patelni.
Przygotować sos. W wodzie wymieszać koncentrat, dodać śmietanę i mąkę, dobrze rozprowadzić, dodać cukier, przyprawy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wrzucić kostkę rosołową. Zagotować.
Cebule pokroić na plastry.
Mięso poukładać w naczyniu żaroodpornym, obłożyć plastrami cebuli, zalać sosem.
Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 190°C (bez przykrycia), co jakiś czas przemieszać mięsko widelcem.

Źródło: zcukrempudrem.blogspot.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz