sobota, 11 listopada 2017

Rożki białostockie






  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 
  • 2 jaja,
  • ok. 200g mąki pszennej, 
Nadzienie:
  • 250-300g ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu), 
  • 2 jaja ugotowane na twardo, 
  • 1 cebula, 
  • sól i pieprz,
Dodatkowo:
  • 1 jajko do panierowania 
  • bułka tarta, 
  • olej do smażenia.




Rożki białostockie, to typowe danie kuchni polskiej. Stanowi ono ciekawe urozmaicenie dań obiadowych. Można je serwować z różnymi sosami lub z czerwonym barszczem do popicia.

Posiekaną drobno cebulę zeszklić na niewielkiej ilości masła lub oleju. Odstawić do przestudzenia. Mięso z kurczaka pokroić bardzo drobno. Jajka na twardo, posiekać. Połączyć kurczaka, cebulkę i jajka. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeżeli farsz będzie się wam wydawał zbyt suchy, można dodać kilka łyżek bulionu, w którym gotowaliśmy kurczaka.
Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Wsypać sporą szczyptę soli, wbić 2 jajka i dodać tyle mąki, by dało się zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto (tak jak na kopytka). Z ciasta uformować wałek i pokroić na 12-15 porcji. Każdą porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach, nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół i skleić, formując rożki.
Rożki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Źródło: mirabelkowy.pl z kilkoma zmianami

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz