Deser kokosowo-kajmakowy

by - marca 04, 2018

Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru.

Składniki:
  • 1 szklanka pokruszonych ciasteczek Digestive (ok. 100 g),
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 6 żółtek,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 50 g starkowanej mlecznej czekolady.

Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać dokładnie z roztopionym i wystudzonym masłem. Przygotować pucharki do deserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki.
Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru. Ubić kogel-mogel. Następnie do masy z żółtkami dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać mikserem do momentu, aż wszystko dobrze się połączy, a w masie nie będzie żadnych grudek. Wyjąć pucharki z lodówki i rozłożyć po około 3-4 łyżki masy, do każdego z nich. Ponownie włożyć do lodówki.
Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię. Podsmażyć je przez chwilę (cały czas mieszając), aż wiórki nabiorą złotego koloru. Odstawić do ostygnięcia.
Wyjąć pucharki z lodówki. Do każdego z nich, wlać po 2-3 łyżki masy kajmakowej, a następnie wsypać warstwę wiórków kokosowych.
Do wysokiego naczynia wlać 150 ml śmietanki 30%, wsypać 1 łyżkę cukru pudru i ubić ją na sztywno.
Desery udekorować starkowaną czekoladą i ubitą śmietanką.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarze