sobota, 18 sierpnia 2018

Filet z mintaja z prażoną cebulką






  • 6 filetów mintaja,
  • 6 łyżek majonezu,
  • około 1 szklanki starkowanego żółtego sera,
  • 1/2 szklanki cebulki prażonej.
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.
Dodatkowo:
  • olej do smażenia.



Czasami wystarczy dodać kilka nowych składników, żeby dobrze znane nam danie, zmienić w coś bardzo wykwintnego. Tak właśnie było, z pozornie wszystkim nam znanym filetem z mintaja. Postanowiłam wzbogacić go dodatkową warstwą z cebulki prażonej, majonezu i żółtego sera. Efekt końcowy - rewelacja! :) Polecam wszystkim wielbicielom morskich przysmaków.

Filety dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli są duże, należy pokroić je na mniejsze kawałki. Posolić i odstawić do odsączenia. W tym czasie możemy przygotować ciasto. Z mąki, mleka, jajka, proszku do pieczenia i szczypty soli robimy ciasto, trochę gęściejsze niż na naleśniki. Filety obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone filety odłożyć na papierowe ręczniki do odsączenia i przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. (najlepiej z opcją grill, a jeżeli takiej nie mamy to z termoobiegiem).
Każdy z filetów, najpierw posmarować 1 łyżką majonezu, następnie posypać cebulką prażoną (około 1 łyżki) - a na koniec posypać tartym, żółtym serem.
Wstawić do piekarnika i piec tylko do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać od razu po przyrządzeniu. Idealnie smakują podane z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz