niedziela, 7 października 2018

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym






  • 1 zupka chińska (łagodna),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 słoik (370 ml) selera konserwowego (najlepiej z dodatkiem ananasa),
  • 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w sosie własnym,
  • 4 jajka,
  • 20 dag ogórków konserwowych,
  • 6 łyżek majonezu,
  • sól,
  • pieprz.




Już od dawna miałam ochotę wypróbować jakiś przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z popularnym zupek chińskich. Swój test :) zacznę od sałatki warstwowej z tuńczykiem i selerem konserwowym.

Makaron z zupek chińskich pokruszyć, dodać przyprawy z paczki i zalać ¾ szklanki gorącej wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem, aż makaron ostygnie. Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i osobno żółtka, na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę.

Teraz do miski ułożyć warstwami:
- połowę makaronu z zupek chińskich,
- kukurydzę,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- seler konserwowy,
- tuńczyk,
- starte białka jajek,
- ogórki konserwowe,
- 3 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- pozostały makaron z zupek chińskich
- starte żółtka jajek.

Sałatkę schłodzić w lodówce najlepiej przez kilka godzin.

Źródło: smaczny.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz