niedziela, 30 grudnia 2018

Schab pieczony w miodzie






  • 1½ kg schabu,
  • około 10 suszonych śliwek,
  • około 10 suszonych moreli,
  • 4 łyżki miodu,
  • olej do obsmażenia.
Marynata:
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 goździki,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • łyżka majeranku,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • sól (wg uznania).




Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno na gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki.

Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele.
Teraz należy przygotować marynatę.
W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna pieprzu i ziele angielskie. Przesypać do miseczki. Dodać sól, majeranek i olej. Dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Owinąć schab w folię spożywczą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć mięso i ogrzać je do temperatury pokojowej.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Przygotować rękaw do pieczenia. Przełożyć do niego obsmażone mięso. Dodać miód. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C (grzanie góra-dół) na około 1,5 godziny.
Upieczone mięso wyciągnąć z worka i odłożyć na chwilę na desce. Smacznego.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz