Sałatka z kurczakiem z sosem musztardowo-miodowym

by - września 18, 2019

Dzisiaj coś dla miłośników sałatek ze świeżych warzyw. Lekka i bardzo smaczna sałatka, która może stanowić zarówno danie obiadowe jak i zdrową przekąskę między posiłkami.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 łyżka przyprawy gyros,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 główka sałaty (może być mieszana z różnych gatunków),
  • 1 świeży ogórek,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 300 g ananasa,
  • 160 g żółtego sera (starkowanego).
Sos musztardowo miodowy:

  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy miodowej,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy (opcjonalnie). 

Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w niewielką kostkę. Przełożyć do miski. Zalać 3 łyżkami oleju i posypać przyprawą gyros. Dokładnie wymieszać. Miskę zakryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć i usmażyć na patelni. Wystudzić.
Przygotować dużą miskę. Sałatę opłukać, dokładnie osuszyć, a następnie poszarpać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić na plasterki. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć i poprzecinać na pół. Ananasa pokroić w kostkę około 2x2 cm.
Wszystkie warzywa, kurczaka i ananasa umieścić w misce. Dodać tarty żółty ser.
Teraz czas na sos. Składniki sosu wymieszać razem w kubeczku i zalać nim składniki sałatki. Delikatnie wszystko wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze