Pierogi z soczewicą i marchewką

by - czerwca 26, 2020

Pierogi bezmięsne ostatnio robią furorę. Dzisiaj zaproponuję przepis na pierogi z soczewicą, marchewką i cebulką. Pyszne połączenie warzyw w tym farszu, da nam miłą odmianę - od dobrze nam znanych pierogów np. z kapustą. Pierogi idealnie smakują podane zaraz po ugotowaniu, jak również odsmażane później na patelni. Z podanych składników wychodzi około 50-70 sztuk pierogów (w zależności od wielkości).

Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.

Farsz:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek, 
  • imbir,
  • sól,
  • pieprz.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Soczewicę namoczyć przez 2-3 minuty, a następnie dokładnie ją wypłukać. Przełożyć całość do garnka, zalać wodą, posolić i gotować przez około 20 minut. Po tym czasie soczewicę odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, na złoty kolor. Dodać soczewicę oraz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach. Smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz imbirem.

Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.
Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Najlepiej smakują z podsmażaną cebulką.



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze