piątek, 22 czerwca 2012

Lasagne z sosem beszamelowym




  • 9 płatków makaronu do lasagne
  • 20-30 dkg żółtego sera
  • masło (do wysmarowania naczynia żaroodpornego) 

Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka przyprawy (sól, pieprz)

Nadzienie mięsne:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • sos do spaghetti
  • 2-3 ząbki czosnku przyprawy
  • (sól, pieprz, bazylia, oregano)




Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. Podczas gotowania należy zwrócić uwagę aby płaty się nie posklejały. Wyjąć na talerze i porozkładać każdy osobno.


Teraz należy przygotować nadzienie. Do garnka włożyć mielone mięso. Dodać pokrojoną na drobną kosteczkę cebule. Dusić na małym ogniu przez ok. 10 min. Przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu i dodać do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Zdjąć z gazu.

Czas na sos beszamelowy. Do małego rondelka włożyć masło i roztopić je na małym gazie. Po chwili wsypujać przesianą mąkę i mieszać do momentu otrzymania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać część mleka i energicznie mieszać trzepaczką. Gdy sos zacznie gęstnieć dolać kolejną część mleka i czynność powtórzyć. Dodać przyprawy do smaku i doprowadzić do wrzenia. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. W tym momencie zdjąć z ognia.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. A następnie wykładać kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, nadzienie mięsne, część żółtego sera. I ponownie: makaron, sos beszamelowy itd. Na wierzchu powinien znaleźć się żółty ser. Można posypać go oregano i bazylią. Całość piec w temp. 180ºC przez ok. 20 minut. Gdy ser na wierzchu zacznie się przypiekać lasagne jest gotowa do jedzenia!

Źródło: www.wielkiezarcie.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz