sobota, 13 października 2012

Pancake




  • 2½ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 100g masła
  • syrop klonowy do polania









Składniki wystarczają na przygotowanie około 14 placków.
Mąkę przesiać do miski. Dodać proszek do pieczenia, cukier i sól.
Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem - a następnie wlać je do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut.

W międzyczasie masło pokroić na cienkie plasterki i odstawić na bok.
Rozgrzać patelnię (nie smarować jej żadnym tłuszczem). Nakładać po ½ małej chochelki ciasta i smażyć przez około 1 minutę, do momentu aż na powierzchni placków pojawią się małe otworki. Odwrócić i smażyć z drugiej strony do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
Obok patelni ustawić talerz. Na usmażonych placuszkach rozłożyć kawałki masła (na każdym jeden) i ułożyć placuszki w stos po 4-5 placków.

Przepis bierze udział w akcji:

 Naleśnikowa Sobota 2

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Dusia pisze...

fajne pulchniutkie

Prześlij komentarz