sobota, 29 grudnia 2012

Śledzie w śmietanie




  • 0,5 kg lekko solonych śledzi Matjas
  • 1 duża cebula
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • cukier
  • biały pieprz
  • ocet
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu





     




Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę.

Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem.
Odstawić na całą noc do lodówki, żeby wszystko dobrze się "przegryzło".


Print Friendly and PDF

Przepis bierze
udział w akcji:
Śledziowe szaleństwa Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Malwinka pisze...

Uwielbiam! Ja dodaję jeszcze ogórka kiszonego :)

Prześlij komentarz