niedziela, 6 stycznia 2013

Kurczak pieczony na butelce




  • 1 średni kurczak
  • przyprawa do kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 butelka piwa 0,33 l










     




Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na pieczonego kurczaka. Kurczak wychodzi z niego pyszny, aromatyczny i soczysty. Ważne jest jedynie, żeby kupione piwo, było dobrej jakości... niestety tanie i niesmaczne może zepsuć nam całą potrawę.
Kurczaka dobrze umyć, a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Z zewnątrz natrzeć go dokładnie przyprawą do kurczaka, a od wewnątrz przeciśniętymi ząbkami czosnku.
Tak przygotowanego kurczaka najlepiej odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę, aby mięso dobrze się "przegryzło" przyprawami.

Butelkę z piwem włożyć do ciepłej wody, usunąć etykiety i dobrze ją umyć. Otworzyć piwo. Na butelkę ostrożnie nadziać kurczaka, tak, żeby szyjka butelki wychodziła na zewnątrz, tuż obok szyjki kurczaka. Całość wstawić do foremki lub brytfanki z wysokim brzegiem, tak żeby tłuszcz i piwo miały gdzie spływać podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wstawić przygotowanego kurczaka. Jeżeli chodzi o czas pieczenia - to zasada jest taka: 1 kg pieczemy 1 godzinę, 2 kg pieczemy 2 godziny itd. W moim przypadku kurczak ważył 1,70 kg, więc piekłam go przez 1 godzinę i około 40 minut.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 komentarze:

Praliné pisze...

elegancki ten kurczak ;)
napewno przepyszny !
pozdrawiam.

mapik27 pisze...

Pychota :-) Naprawdę polecam!

Agusik kulinarnie pisze...

Wiele dobrego slyszalam o takim kurczaku,jednak nigdy nie maialm okazji sprobowac,pewnie nadszedl czas wykorzystac Twoj przepis:)

Karola Marczewska pisze...

Pyszny taki kurczak, jak pręży swą pierść na zdjęciu:D

Rysia pisze...

witaj!dziękuję za wspaniały przepis, piekłam kurczaka na obiad pyszny!

mapik27 pisze...

Mam nadzieje, że smakował wszystkim :-) Pozdrawiam cieplutko

Rysia pisze...

oczywiście, że smakował wszystkim, również pozdrawiam!

Prześlij komentarz