niedziela, 31 marca 2013

Pasztet pieczony




  • 0,4 kg łopatki wieprzowej
  • 0,6 kg wątróbki drobiowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 0,5 kg mięsa drobiowego np. udek
  • 2 spore marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz





Jedną z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych jest dla mnie pasztet pieczony, który w świąteczny poranek można sobie zaserwować razem z ćwikłą i świeżutkim chlebem. Mmmm.... pychota :)

Każdy gatunek mięsa umyć, a następnie posolić (oprócz wątróbki). Następnie obsmażyć i dusić wszystko razem w garnku z dodatkiem liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, marchewki, pietruszki i selera. W międzyczasie usmażyć wątróbkę (bez jakichkolwiek dodatków).
Kiedy wszystkie gatunki mięsa będą już miękkie, należy wyjąć mięso i jarzyny z sosu. Wystudzić. Sos zlać do jednego naczynia i w tym sosie namoczyć kajzerki pokruszone na mniejsze kawałki.
Kiedy mięso dobrze wystygnie, należy je 3 krotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z namoczonymi kajzerkami. Następnie do masy dodać żółtka, imbir, gałkę i pieprz. Bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy.
Przygotować foremki keksówki, wykładając każdą z nich papierem do pieczenia. Piec w 180°C około 1 - 1,5 godziny (w zależności od grubości pasztetu w keksówce).
Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Pasztet najlepiej wyjmować następnego dnia.

Inspiracja: mniammniam

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

jaheana pisze...

Nie lubię gotować lecz jeść. Preferuję proste, szybkie i smaczne dania. Dlatego Pani strona jest dla mnie atrakcyjna. Jak widzę przepis z mnóstwem składników i przypraw, gdzie trzeba ,smażyć, dusić, gotować, przecierać, obsmażać, panierować
i Bóg wie co jeszcze, to mi się flaki przewracają w brzuchu.Ludzie!! po co tracić 4-5 godzin w kuchni, kto ma to czas. Jedzmy smacznie, szybko i zdrowo!. Batina

Prześlij komentarz