poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sałatka we francuskich kokilkach




  • 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • dowolna sałatka
















Sałatka we francuskich kokilkach, to bardzo prosty sposób na zaserwowanie zwykłej sałatki w efektowny sposób.

Rozpakowujemy ciasto francuskie. Rozkładamy je równomiernie na blat i wycinamy najpierw duże jednolite kółka (ja wycięłam 6 szt.) a następnie takiej samej średnicy kółka ale wycięte w środku mniejszą foremką lub szklanką (tym razem aż 18 szt.). Kółka wycięte w środku będą stanowiły brzegi naszych kokilek.

Pełne kółka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Krawędzie kółek smarujemy pojedynczo "rozkłóconym" białkiem i szybko przykładamy na nie kółko puste w środku. Czynność powtarzamy 3 krotnie na każdym pełnym kółku, tak aby powstała krawędź, złożona z trzech pustych kółek na każdym krążku. Po ułożeniu takich piramidek kokilki smarujemy "rozkłóconym" żółtkiem.

Pieczemy je w 200°C przez około 15 minut, do uzyskania ładnego złotego koloru. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Gdy kokilki będą już całkowicie wystudzone, można napełniać je dowolną sałatką jarzynową i podawać na stół. Smacznego :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Magda pisze...

bardzo ciekawy i efektowny pomysł na 'miseczki' :)

Prześlij komentarz