poniedziałek, 10 czerwca 2013

Polędwiczka wieprzowa a'la Wellington




  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szynki prosciutto (lub innej surowej, podsuszonej szynki) 
  • 150 g pieczarek,
  • łyżka musztardy
  • 1 żółtko
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła osełkowego
  • sól, pieprz






Dzisiaj wyjątkowy przepis dla smakoszy lubiących polędwiczkę. Kiedy znudzi się już nam tradycyjne serwowanie obiadu, zachęcam do wypróbowania tego przepisy na soczyste mięsko, otulone delikatną i aromatyczną szynką, pastą z pieczarek oraz chrupiącym ciastem francuskim.

Polędwiczkę wieprzową umyć i oczyścić z błon. Przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki pokroić na półplasterki, a następnie przesmażyć 2-3 minuty na patelni, na maśle, do momentu aż odparuje z nich woda. Następnie doprawić je solą i pieprzem i zmiksować lub zmielić. Odstawić do wystudzenia.
Polędwiczkę obsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min. z każdej strony i odstawić.
Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Następnie ułożyć na nim plastry szynki i posmarować je pastą grzybową. Polędwiczkę dobrze posmarować musztardą (najlepiej za pomocą pędzelka) i położyć na szynkę (około 5 cm od krawędzi ciasta francuskiego). Teraz wszystko razem ściśle zawinąć jak roladę, mocno ściskając brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmarować pozostałym żółtkiem i wstawić na 40-45 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika.
Mięso podawać pokrojone w plastry z dodatkiem puree i ulubionych warzyw.

Źródło: biedronka

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Kasia pisze...

Natychmiast muszę opuscić tego bloga, bo przeglądam, przeglądam i robię się coraz bardziej głodna. :)

Poza tym, czuję sie zainspirowana przepisami i pięknymi zdjęciami.

Pozdrawiam. :)

P.S. Na pewno tu wrócę.

mapik27 pisze...

Bardzo mi miło :-) Polecam również swojego drugiego bloga z wypiekami: swiatciasta.blogspot.com

Prześlij komentarz