sobota, 26 października 2013

Wątróbka wieprzowa z cebulką i jabłkiem




  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • mleko
  • 2 duże cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz










Wątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki z cebulką naprawdę urzeka.

Wątróbkę wymyć i pociąć w mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i zalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka.
W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka. Smażyć na średnim ogniu do całkowitej miękkości, często mieszając.
Wątróbkę wyjąć z mleka i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy z kawałków obtaczać z każdej strony w mące, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Wątróbki nie powinno się smażyć za długo, ponieważ zrobi się zbyt twarda. Dopiero po usmażeniu doprawić wątróbkę solą i pieprzem wg uznania.
Podawać ze sporą ilością przygotowanej wcześniej cebulki z jabłkami.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz