wtorek, 2 września 2014

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami




  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)
  • 20 dag makaronu penne
  • 1 spory por - biała część
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pszennej mąki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego




Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo, że wykonane z mięsa drobiowego, bez dodatku bułki - nie są suche, dzięki zapiekaniu w sobie śmietanowym, a dodatek pora do sosu nadaje daniu bardzo ciekawy posmak.


Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.
Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.
Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Źródło: mniammniam

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz