sobota, 25 października 2014

Bawarska zupa z ziemniakami i kaszą jaglaną




  • 40 dag ziemniaków
  • 5 dag kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1/4 małego selera
  • średni korzeń pietruszki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 2 jajka na twardo





Czas chłodów zdecydowanie już nastał. Więc na zimny czas, nieocenionym daniem będzie pyszna, treściwa zupa - którą dzisiaj mam przyjemność zaprezentować. Przepis na tą ciekawą zupę znalazłam na blogu pokochajgotowanie.

Warzywa obrać. Cebulę i czosnek drobno posiekać, natomiast marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa podsmażyć na oleju. Dodać mąkę, zalać bulionem i gotować całość do miękkości warzyw.
Pod koniec dodać ugotowaną kaszę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zabielić śmietaną. Gotową zupę podawać z ugotowanymi jajkami. Smacznego  :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz