Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym

by - października 19, 2014

Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów.

Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki gęstego majonezu,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 2 łyżki masła, 
  • 30 dkg rozmrożonych grzybów leśnych,
  • 150 g śmietanki kremowej 30%, 
  • biały pieprz i sól (do smaku).

Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Do miski wlać mleko, włożyć kajzerkę i dobrze ją namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną w mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia  składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. 
Teraz czas na sos grzybowy. Drugą cebulę również obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Grzyby umyć, pokroić w drobne kawałki. Do garnka włożyć 1 łyżkę masła i roztopić je. Na roztopione masło wrzucić cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. 
Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym.




  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze