wtorek, 18 listopada 2014

Leczo




  • 2 cebule
  • łyżka masła do smażenia
  • 6 kiełbasek śląskich
  • 2 marchewki
  • 3 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 cukinie
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 3/4 szklanki ketchupu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka łagodna, pasta chili SAMBAL)




Leczo to takie danie, że ile jest gospodyń - tyle wersji na jego przygotowanie :) Dzisiaj przedstawię swoją ulubioną wersję z dużą ilością papryki i kiełbasą.

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić na patelnię. Podsmażyć na złoty kolor. Kiełbasę pokroić w niezbyt grube plasterki i dorzucić do cebuli. Marchewki obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Dorzucić do kiełbasy. Smażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W tym czasie umyć paprykę i pieczarki, a cukinie obrać ze skórki. Warzywa pokroić na kostkę.

Przygotować duży garnek z grubym dnem. Przełożyć do niego podsmażoną kiełbasę z cebulą i marchewką, a następnie dodać resztę warzyw. Zalać 3/4 szklanki wody i dusić pod przykryciem (mieszając co jakiś czas) do momentu, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodać pomidory z puszki. Dusić kolejne 20 minut. Dodać ketchup i przyprawy. Dusić kolejne 20 minut. Na koniec dodać śmietanę dla zagęszczenia potrawy. Smacznego.

Im dłużej leczo postoi, tym jest lepsze - pod warunkiem, że zostanie coś do odstawienia na później  :)

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Prześlij komentarz