piątek, 19 grudnia 2014

Pierogi z mięsem




  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 80 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki lub biodrówki
  • 20 dag udek z kurczaka
  • 2 litry bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • sól
  • pieprz




Pierogi, to jedno z podstawowych dań świątecznych. Jest to potrawa znana już od XIII wieku, a sprowadzona do Polski najprawdopodobniej z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.
To prawda - są pracochłonne, ale za to jakie pyszne :) Dodatkowo mają tą zaletę, że raz wykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb.

Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)
Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia.
Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem.

Teraz czas na ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.

Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu, ale również na drugi dzień w formie odsmażanej na tłuszczu.

Źródło: przepis własny

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz