sobota, 10 stycznia 2015

Kurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią




  • 700-800 g piersi
    z kurczaka
  • przyprawa do Złocistego Kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera mozzarella
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 4 listki świeżej bazylii
  • olej do obsmażenia
Sos grzybowy:
  • 250-300 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz




Potrawy, którą łączą w sobie wyjątkowe, aromatyczne składniki - są po prostu skazane na sukces. Takim właśnie daniem jest kurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią podawany w sosie z grzybów leśnych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania.

Piersi z kurczaka dokładnie wymyć. Przełożyć do głębokiego naczynia i posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Przemieszać, tak żeby przyprawa dobrze pokryła mięso. Odstawić w chłodne miejsce.

Teraz przygotujemy sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć. Jeżeli mamy grzyby mrożone, musimy je najpierw całkowicie rozmrozić. Następnie pokroić je na małe kawałki. Na patelnię wlać olej. Kiedy się rozgrzeje dodać masło.Wrzucić cebulę i smażyć ją przez około 3 minuty. Następnie dodać grzyby i przesmażyć je przez 2-3 minuty. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby na wolnym ogniu do miękkości (około 7-8 minut). Następnie grzyby zasypać łyżką mąki i przesmażyć ją, aż straci smak surowizny (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu do przesmażenia mąki, dodać odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlać bulion. Całość delikatnie wymieszać i podgrzać, aż sos zacznie gęstnieć. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę kremówkę, wymieszać. Odstawić z ognia.

Każdą z piersi kurczaka, (za pomocą ostrego noża) delikatnie naciąć wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstała głęboka kieszeń. Odłożyć na bok. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, pokładając łyżkę masła. Wystudzić.
Bazylię drobno posiekać. Ser i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Połączyć bazylię, ser, pomidory oraz wystudzoną cebulę. Tak przygotowany farsz umieść w kieszonkach kurczaka. Boki piersi spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej. Mięso obsmażyć równomiernie z każdej strony na złoty kolor, a następnie zalać je wcześniej przygotowanym sosem grzybowym. Kurczaka z sosem dusić powoli, pod przykryciem około 15-20 minut, co jakiś czas przekładając kurczaka na patelni.

Kurczak: przepis własny     Sos: filozofiasmaku

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz