poniedziałek, 19 stycznia 2015

Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami




Składniki na naleśniki:
  • 750 ml mleka
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • rukola (2 garści)
  • olej do smażenia
Składniki na farsz:
  • 500 g polędwicy wołowej
  • 1,5 szklanki bulionu 
  • 4 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietany
    18 %
  • 1 łyżka musztardy
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 6 szt. suszonych pomidorów
  • sól i pieprz




Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny).
Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut.
Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i  podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się rumienić zasypać ją mąką. Smażyć jeszcze chwilę. Cebulę przełożyć do mięsa. Zamieszać.
W osobnym naczyniu połączyć ze sobą: śmietanę, koncentrat pomidorowy, musztardę i paprykę. Dodać trochę gorącego sosu, żeby zahartować całość i przelać do mięsa.
Na koniec dodajemy drobno pokrojone pomidory i gotujemy około 10 minut ma małym ogniu cały czas mieszając. Jeżeli farsz zrobi nam się zbyt gęsty z powodzeniem możemy dodać do niego około 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Teraz czas na naleśniki. Rukolę myjemy, osuszamy i kroimy bardzo drobno. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Tuż przed końcem miksowania ciasta, dodać rukolę. Ponownie zamieszać ciasto.
Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie.

Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać sosem z mięsa.

Źródło: przepis własny

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz