czwartek, 1 stycznia 2015

Tymbaliki rybne z warzywami




Część rybna:
  • 350 g filetów z dorsza (świeże lub mrożone) lub innej ryby o białym mięsie
Marynata:
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki tartego imbiru
  • 6 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Część warzywa:
  • 2 łyżki masła lub masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru (lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody
  • 300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
  • szczypta chili - opcjonalnie
  • 1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)




Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone w piekarniku, w doskonałej marynacie z dodatkiem imbiru i curry, przykryte duszonymi warzywami w sosie pomidorowym.

Zaczynamy od przygotowania wartstwy rybnej. Rybę mrożoną rozmrozić i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Sprawdzić czy filety nie mają ości. Składniki marynaty wymieszać w głębokim talerzu, włożyć filety i wysmarować je z dwóch stron w marynacie. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Rybę przełożyć do blaszki i piec z opcją grillowania (220°C), przez około 20 minut lub upiec w temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Teraz czas na warzywa. Na dużej patelni roztopić masło z oliwą, dodać imbir i mieszając podsmażyć przez kilkanaście sekund, dodać cebulę i zeszklić ją przez 5 minut. Dodać czosnek, paprykę i dusić dalej przez 5 minut. Dodać pokrojone na małe kawałeczki pory, wszystko oprószyć solą i dusić przez około 10 minut, początkowo bez przykrycia, później pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. Pory powinny się dusić. W międzyczasie warzywa podlać sokiem jabłkowym lub wodą.
Dodać tartą marchewkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, smażyć tak jak poprzednio przez kolejne 10 minut, w międzyczasie dodać więcej wody gdyby warzywa były za suche. Doprawić czerwoną papryką i chili.
Gdy warzywa będą miękkie, dodać przecier i gotować wszystko przez około 1 minutę.
Przygotować 6 ramekinów. Na dnie ułożyć kawałki ryby, lekko je docisnąć. Przykryć warzywami i ponownie lekko docisnąć. Najlepiej danie podawać po 2 godzinach, można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Malwinka pisze...

Pięknie podane! :)

Magda pisze...

A jakie smaczne... :-) Polecam

Prześlij komentarz