sobota, 31 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana à la kebab




  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 opak. Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
  • 1 kg ziemniaków
  • 400 ml śmietany 18%
  • 200 g startego żółtego sera
  • 100 ml zimnej wody











Zapiekanka ziemniaczana à la kebab, to ciekawa forma połączenia ziemniaków i mięsa drobiowego. Aromat dania podczas pieczenia jest tak wyjątkowy, że po wstawieniu zapiekanki do piekarnika cała rodzina, w jakiś magiczny sposób - nagle znajdzie się w pobliżu kuchni :). Sprawdźcie sami :)

Mięso z piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Fix Knorr wymieszaj z 100 ml wody i dodaj do mięsa. W ten sposób zamarynujemy mięso. Wstawić do lodówki.
Ziemniaki obrać i ugotować w całości w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzić i wystudzić. Pokroić w cienkie plasterki.
Przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy. Śmietanę wymieszać z dipem czosnkowym i połową z niej polać ziemniaki (resztę zostawić na drugą warstwę ziemniaków).
Mielone mięso z kurczaka wyjąć z lodówki i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Przykryć resztą ziemniaków. Polać śmietaną z dipem czosnkowym. Posypać tartym żółtym serem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Wstawić zapiekankę i piec pod przykryciem przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę, aby ser mógł się ładnie zapiec i zarumienić. Jeżeli z jakiegoś powodu nie lubicie kurczaka, możesz z powodzeniem zastąpić go rybą, np. łososiem.

Inspiracja: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Lena pisze...

Ciekawy, szybki przepis na obiad ;)

Magda pisze...

Polecam serdecznie. Jest przepyszna. Zniknęła ze stołu w mgnieniu oka :)

Prześlij komentarz