poniedziałek, 23 lutego 2015

Drożdżowe naleśniki z budyniem i bananami




  • 2 x budyń o smaku bananowym (na 500 ml mleka)
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 serek homogenizowany 220 g (najlepiej bananowy)
  • 2 banany
  • 3 łyżki rodzynek
    Ciasto naleśnikowe:
    • 1 szklanka mąki 
    • 300 ml ciepłego mleka
    • 3 jajka
    • 10 g drożdży
    • olej do smażenia





    Uwielbiam banany i wszelkie masy budyniowe, więc kiedy zobaczyłam ten przepis - koniecznie musiałam go wypróbować. Ciasto w tych naleśnikach przyrządza się na drożdżach - dzięki temu placki będą puszyste i delikatne, a zarazem elastyczne. Nadzienie natomiast to mieszanka budyniu o smaku bananowym, serka homogenizowanego, rodzynek i kawałków banana. Gotowe naleśniki dodatkowo można udekorować bitą śmietaną lub sosem czekoladowym. Inspiracje na te naleśniki znalazłam na stronie winiary.pl, ale ponieważ było w nim sporo niekonsekwencji, zmieniłam niektóre ilości składników.

    Drożdże pokruszyć i rozpuścić w niewielkiej ilości letniego mleka. Dodać pozostałe składniki, zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni, na rozgrzanym oleju około 8 naleśników.
    Rodzynki wsypać do kubka i zalać wrzątkiem, żeby namiękły. Odstawić.
    Teraz czas na masę budyniową. Z 700 ml (dajemy trochę mniej niż wynika z opakowania) zimnego mleka odlać 1 szklankę, wsypać do niej budyń i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek, mieszać do momentu zagotowania. Po zagotowaniu gotować jeszcze przez 1/2 minuty. Budyń posypać cukrem pudrem i odstawić do całkowitego ostudzenia. Dodać serek, odsączone rodzynki i banany pokrojone w kostkę.
    Na usmażone naleśniki nakładać porcje budyniu i składać w trójkąty.
    Podawaj tuż po przygotowaniu.

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    1 komentarze:

    Olga Pi pisze...

    Nigdy nie jadłam naleśników z drożdżami. Coś nowego:)

    Prześlij komentarz