sobota, 21 lutego 2015

Surówka z porem




  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 por (około 15 cm)
  • 280 g śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/4 soku z cytryny








Surówka z porem, to pyszna surówka, ze sporą ilością chrupiących warzyw, które uwielbiam najbardziej. Proporcje składników są doskonale skomponowane, a smak który uzyskamy po jej zrobieniu, świetnie dopełni każdy obiad.

Kapustę poszatkować bardzo cieniutko. Por pokroić w cieniutkie talarki. Kukurydzę odcedzić na sitku. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa dodać do kapusty. Skropić sokiem z cytryny. Do śmietany dodać musztardę, pieprz, sól, odrobinę cukru. Wymieszać. Dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy można jeszcze dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Inspiracja z drobnymi zmianami: kobieceinspiracje.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Joasia kuchareczka pisze...

Pyszna surówka i pięknie podana :)

Magda pisze...

Serdecznie polecam. Jest naprawdę pyszna :)

Prześlij komentarz