Kanapka z jajkiem sadzonym

by - marca 03, 2015

Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda, że codziennie nie można sobie serwować takich frykasów przed pracą. Wyklucza to zwyczajny brak czasu... Ale to nic - już niedługo kolejny weekendzik :)

Składniki:

  • 2 kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oleju ,
  • 2 plastry pomidora,
  • garść rukoli,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżeczka majonezu,
  • sól, 
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

W tym samym czasie należy podgrzać kromki pieczywa w tosterze i usmażyć jajko sadzone na małym ogniu (podlewając 1 łyżeczkę oleju) do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Odstawić z ognia.
Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :)



  Drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarze