wtorek, 3 marca 2015

Kanapka z jajkiem sadzonym




  • 2 kropki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 2 plastry pomidora
  • garść rukoli
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • szczypiorek  
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól 
  • świeżo zmielony czarny pieprz








Dzisiaj kolejna kanapka do kolekcji śniadaniowej. Połączenie miękkiego jajka sadzonego z chrupką cebulką, delikatnym pomidorem i liśćmi rukoli, sprawdziło się wyśmienicie. Kanapka wprost rozpływa się w ustach. Och... jaka szkoda, że codziennie nie można sobie serwować takich frykasów przed pracą. Wyklucza to zwyczajny brak czasu... Ale to nic - już niedługo kolejny weekendzik :)

W tym samym czasie należy podgrzać kromki pieczywa w tosterze i usmażyć jajko sadzone na małym ogniu (podlewając 1 łyżeczkę oleju) do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Odstawić z ognia.
Teraz jedną z kromek posmarować łyżeczką majonezu, ułożyć listki rukoli, krążki cebuli, plastry pomidora (można posypać solą i pieprzem) oraz jajko sadzone. Posypać posiekanym szczypiorkiem i przykryć drugą kromką chleba. Podawać od razu po przygotowaniu, ponieważ najświeższa jest najlepsza :)

Inspiracja: kuchniaszerokootwarta

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz