niedziela, 5 kwietnia 2015

Kruche marchewki z sałatką




  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 70 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 małe żółtko
  • 70 ml śmietany
  • szczypta soli
    Dodatkowo:
    • białko do posmarowania marchewek 
    • pomarańczowy barwnik spożywczy
    • ulubiona sałatka warzywna
    • nać pietruszki lub kolendra





    Jeżeli chcemy zaserwować naszą ulubioną sałatkę warzywną w dosyć nietypowy sposób, to zachęcam do wypróbowania przepisu na kruche marchewki. To bardzo prosty przepis, a efekt naprawdę robi wrażenie na gościach :) Nasze "marchewki" po upieczeniu są bardzo delikatne i kruchutkie, nawet na drugi dzień.

    Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się na siebie, lub nakładało minimalnie. Rożki układać pionowo na blaszce.
    Białko wymieszać z pomarańczowym barwnikiem i posmarować nim każdy stożek z ciastem.
    Piec w temperaturze 190˚C, do momentu aż urosną i będą z zewnątrz chrupiące. U mnie zajęło to 12 minut w piekarniku z termoobiegiem.
    Do wystudzonych marchewek ponakładać sałatkę warzywną. Udekorować natką pietruszki lub kolendrą.

    Źródło: glinianytalerzyk

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz