niedziela, 31 maja 2015

Kanapka z kurczakiem i żurawiną




  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • sól
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 1 mały pęczek rukoli
  • 50 g sałaty lodowej
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa sosu chili
  • 50 g suszonych żurawin




Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka, sałatą lodową, rukolą i żurawiną. Jednym słowem - pychota :) Kanapka zaserwowana z opiekanymi kromkami pełnoziarnistego pieczywa smakuje wyśmienicie. Polecam serdecznie.

Filety z piersi kurczaka opłukać i osuszyć. Pokroić w poziomie na cieńsze plastry. Doprawić solą. Podgrzać łyżkę oliwy z oliwek i smażyć filety przez 8-10 minut. Pozostałą ilość oleju zmieszać z brązowym cukrem i pieprzem i skropić nim filety. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Pozostawić do ostygnięcia.
Chleb tostowy delikatnie opiec w tosterze. Rukolę rozdzielić na pojedyncze listki. Sałatę lodową pokroić na szerokie paski. Żurawinę posiekać drobniej. Zmieszać ze sobą majonez, żurawinę i sos chili.
Przestudzony filet z piersi kurczaka pokroić na mniejsze, podłużne kawałki. 1 kromkę chleba posmarować majonezem z żurawinami, a następnie nałożyć rukolę i sałatę lodową. Filety umieścić na sałacie i przykryć drugą kromką. Delikatnie ścisnąć.
Postępować dokładnie tak samo z pozostałymi kromkami chleba tostowego.

Źródło: dlalejdis.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz