piątek, 1 maja 2015

Kurczak w cieście francuskim




  • 2 opakowania ciasta francuskiego (275g) 
  • 4 średnie filety z piersi kurczaka 
  • 8 suszonych pomidorów
  • około 150 g sera camembert 
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania) 
  • 1 łyżeczka sezamu do posypania 







Długi weekend rozpoczęty :) Szkoda tylko, że długi weekend w tym roku jest taki krótki... Hmmm... Ale nie ma co narzekać, zawsze to jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc odpoczywamy :)
Dzisiaj chciałabym zaprezentować fajny przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny.

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem).
Ciasto francuskie podzielić na 4 równe części. Na każdej części ciasta położyć na środku kurczaka. Obłożyć go pokrojonymi w podłużne paski pomidorami i serem pociętym w plasterki. Następnie z obu stron zrobić w cieście francuskim poprzeczne nacięcia (jak na zdjęciach poniżej). Górną i dolną częścią ciasta zakryć kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatać na wierzchu. Całość posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać sezamem.

Piec przez 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Inspiracja: mirabelkowy


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz