niedziela, 24 maja 2015

Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym




  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 1 szklanka mąki
  • około 1 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
    Sos czosnkowy:
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki majonezu
    • 300 ml jogurtu naturalnego
    • odrobina cukru
    • opcjonalnie 2-3 łyżki posiekanego koperku







    Przepis na piersi z kurczaka w cieście czosnkowym to wyśmienita propozycja na danie obiadowe. Kurczak w cieście jest delikatny i mięciutki - a w zestawieniu z sosem czosnkowym daje niepowtarzalną całość, która może stanowić zarówno samodzielne danie - jak i dodatek do ziemniaków i surówki. Polecam.

    Filety z kurczaka dokładnie umyć. Osuszyć i pokroić na mniejsze kotlety. Lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.
    Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać na gładkie ciasto.
    Do tak przygotowanego ciasta przełożyć filety, delikatnie przemieszać, żeby mięso było dobrze obtoczone w cieście i odstawić na 30 minut do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć mięso z ciasta i lekko osączyć. Następnie usmażyć je na oleju z obu stron na złoty kolor.
    Teraz czas na sos czosnkowy. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiać solą, cukrem i pieprzem do smaku. Opcjonalnie możemy dodać jeszcze posiekany drobno koperek.
    Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

    Źródło: kuchnia-domowa-ani

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz